Lees Nu

Een Blog Bericht

WordPress 4.5 Update voor fotografen

WordPress 4.5 “Coleman” is uit en één van de opvallende nieuwtjes is een verbeterde performance voor images of te wel plaatjes en foto’s. Dat klinkt natuurlijk goed. Maar of die snelheidsverbetering in de WordPress 4.5 update voor fotografen inderdaad een verbetering is, is afhankelijk van jouw workflow.

Sinds WordPress 2.5, dat uitkwam in maart 2008, comprimeert WordPress alle images behalve het origineel tot 90%. Welke bestandsversies dat allemaal zijn, is afhankelijk van je thema, maar dit zijn in ieder geval de afbeelding van gemiddelde omvang en je thumbnail.

Van 90 naar 82%

In WordPress 4.5 is de default kwaliteit in WP_Image_Editor terug gezet van 90 naar 82. Of te wel alle versies van je foto met uitzondering van het origineel worden nu door WordPress tot 82% gecomprimeerd.

Als reden wordt hiervoor gegeven dat foto’s steeds belangrijker worden als het gaat om SEO. De omvang van je foto’s en daarmee de snelheid van je website, wegen steeds zwaarder in je ranking in zoekmachines zoals Google.

Ongeacht of je 90, 82 of welk ander compressie niveau je in WordPress kiest, gebruik nooit zomaar een foto uit je camera of je smartphone. De lengte en breedte (in pixels) van deze foto’s maar ook de omvang in MB’s is simpelweg veel te groot voor je website.

Hoe je een foto optimaliseert voor webgebruik lees je in één van mijn andere blogberichten: Optimaliseer je foto’s voor het web.

Kwaliteitsverlies

In tegenstelling tot een aantal andere image optimalisatie methoden is de compressie van WordPress niet lossless. Of te wel de kwaliteit van je foto wordt wel degelijk (iets) minder. Of je bezoekers dat ook zien hangt uiteraard af van verschillende factoren.

De compressie aanpassen

Als de verminderde kwaliteit voor jouw een probleem is, kan je dat in WordPress of in je workflow aanpassen.

De mate van compressie wordt geregeld via de waarde van WP_Image_Editor in wp-includes/class-wp-image-editor.php. Het aanpassen van deze waarde doe je in functions.php.

add_filter(‘jpeg_quality’, function($arg){return 100;});

Waarbij 100 staat voor geen compressie en de nieuwe waarde dus 82 is.

Als je echter op voorhand weet hoe breed de kolom is waar je de foto in gaat plaatsen kan je in Adobe Lightroom, Photoshop of welk ander fotobewerkingspakket de foto exact op de correcte breedte maken in een door jou gekozen kwaliteit. WordPress zal dan de originele foto gebruiken en deze foto is dus niet gecomprimeerd.

De nieuwe compressie waarde van WordPress heeft geen invloed op alle bestanden die reeds in je Media bibliotheek staan, maar alleen op alle nieuwe uploads. Wil je met terugwerkende kracht al je image-bestanden in de Media bibliotheek optimaliseren, dan moet je eens naar WordPress plug-ins zoals Imagify, Kraken of EWWW Image Optimizer kijken.

Samenvatting

Op zich is deze nieuwe, extra compressie voor de gemiddelde WordPress gebruiker dus alleen maar goed. Een beetje extra compressie zorgt voor een veel kleiner fotobestand en daarmee een  snellere laadtijd van je website.

Een klein beetje kwaliteitsverlies is voor de meeste gebruikers geen enkel probleem. Voor fotografen die niets aan het toeval overlaten en een compromis proberen te vinden tussen kwaliteit en snelheid is de nieuwe setting echter wel een aandachtspunt. Maar als je net als ik, vooraf je foto optimaliseert en het origineel geüploade bestand gebruikt heb je er geen last van.

Han Balk Profiel fotoHan Balk | Fotografie | Windows | Blog | Security | old skool Bragg-watcher | Webdesign | Canon | Getrouwd | WordPress | Lightroom | Fuji | Vader van Iris | Social media | Internet en Meer...

“You don’t take a photograph, you make it.”

Ansel Adams