Lees Nu

Een Blog Bericht

Chromatische aberratie verwijderen in Lightroom

Chromatische aberratie, meestal afgekort als CA, is een lensfout die optreedt door het breken van verschillende kleuren licht. Het uit zich in vervelende gekleurde randjes op je foto, maar chromatische aberratie verwijderen in Lightroom is heel eenvoudig. Met één vinkje laat Lightroom meestal alle CA verdwijnen. Als het niet in één keer lukt, zal je zien dat er nog een paar extra mogelijkheden zijn om extreme kleurafwijking te verwijderen.

Voor dit artikel heb ik goed mijn best moeten doen: hoge ISO, tegenlicht flink overbelichten en dan de randen van de foto opzoeken, waardoor er een flinke kleurafwijking is opgetreden.

Han Balk CA Onbewerkt

Zonder Kleurafwijking correctie, 100% ingezoomd

Chromatische aberratie bij vrijwel alle lenzen

Chromatisch aberratie of kleurafwijking treedt op bij alle soorten lenzen. Bij goedkopere, maar ook bij duurdere objectieven, bij groothoek- en telelenzen. De mate waarin kleurafwijking optreedt maakt echter een verschil. Zo zal een 50mm objectief met vast brandpunt waarschijnlijk minder last van CA hebben dan bijvoorbeeld een flinke 18-300mm zoom lens en heeft een duurder objectief ook veel minder kleurafwijking dan een goedkope.

Toch is het verstandig om kleurafwijking altijd door Lenscorrecties paneelLightroom te laten verwijderen. Dit doe je door in de Ontwikkel module naar het Lenscorrecties paneel te gaan en daar Kleurafwijking verwijderen aan te vinken.

Als je daar dan toch bent kan je ook direct de optie Correcties profiel inschakelen aanzetten. Lightroom gebruikt nu aan de hand van de metagegevens van je foto een specifiek profiel voor jouw camera en objectief, waardoor vertekening en vignetering worden gecorrigeerd.

In verreweg de meeste gevallen is dit voldoende om alle lensfouten te verwijderen. Maar in dit extreme geval kan Lightroom dus niet alle CA verwijderen en zal je nog een stap verder moeten gaan.

 

 

Han Balk CA aan

Kleurafwijking verwijderen aangezet, 100% ingezoomd

Nog niet verdwenen

Als Lightroom de kleurafwijking niet in 1 keer kan verwijderen, moet je zelf een handje helpen. Hiervoor ga je in het Lenscorrecties paneel naar het tabblad Kleur. De aangevinkte optie Kleurafwijking verwijderen is exact de zelfde als die je hierboven al hebt aangezet.

Zoom nu flink in, minimaal 1:1, maar probeer ook eens Lightroom Lenscorrecties kleur2:1 of nog verder. Je kan nu met het pipet de kleurafwijking selecteren, waarna Lightroom nogmaals een poging zal doen om de kleurafwijking te verwijderen.

Nu blijkt dat de paarse rand vrijwel geheel verdwenen is, maar dat er links een groen randje is overgebleven. Dit groene randje laat zich echter niet meer goed verwijderen door het pipet. Daar zal je dus handmatig op moeten ingrijpen.

Kwestie van schuiven

Als de voorgaande stappen de kleurafwijking nog niet helemaal hebben verwijderd zal je dit met de Hoeveelheid-schuifjes voor paars en/of groen moeten doen. Lukt het dan nog niet, bijvoorbeeld omdat je last van een rode of blauwe afwijking hebt, dan kan je als laatste redmiddel ook nog met de schuifjes van Paars en Groen spelen om zo de juiste tint te vinden.

TIP: Als je tussen het linker en rechter schuifje klikt kan je het hele gebied naar links of rechts verplaatsen om zo de kleurafwijking te kunnen vinden.

Han Balk CA rand verwijderen

Kleurafwijking verwijderen aangezet en met pipet rest verwijderd, 100% ingezoomd

Tot hier en niet verder

Moet je nog verder gaan? Dat kan, maar dan moet je terug naar het HSL-paneel. Je moet je echter wel afvragen waarom Lightroom jouw kleurafwijking nog altijd niet goed verwijderd heeft. Wellicht is er iets mis met je objectief, of wordt het profiel van je objectief niet of niet goed herkend. Je hebt namelijk net gezien: chromatische aberratie verwijderen in Lightroom doe je meestal met één muisklik. Doordat ik hier bewust voor een extreme chromatische aberratie heb gezorgd, moest ik nog een paar extra handelingen uitvoeren.

Tot slot nog even de foto voor (links) en na (rechts) de correctie van de kleurafwijking.

 

Han Balk Profiel fotoHan Balk | Fotografie | Windows | Blog | Security | old skool Bragg-watcher | Webdesign | Canon | Getrouwd | WordPress | Lightroom | Fuji | Vader van Iris | Social media | Internet en Meer...

 

“You don’t take a photograph, you make it.”

Ansel Adams