Lees Nu

Een Blog Bericht

Beter leren fotograferen, terug naar de basis

Wil je beter leren fotograferen?

Dan is er maar één goede raad. Ga naar de website van één van grote camera stores, klik de duurste Canon of Nikon camera aan. Kies er een handvol lichtsterke objectieven bij en reken het geheel af.

Kost wat, maar dan heb je de volgende dag ook wat als de post langs komt.

Klikt absurd? Is het ook. Want als je net een beetje piano kan spelen op je Casio keyboardje, koop je toch ook geen Steinway vleugel om beter te kunnen spelen. Een dure camera en/of een duur objectief maakt nog geen geweldige foto. Dat moet je toch echt zelf doen, hoeveel techniek er ook in je camera zit.

De belangrijkste techniek zit niet in, maar achter de camera! Om iets preciezer te zijn, zo’n 10 centimeter achter de zoeker: in jouw hoofd dus.

Maar hoe krijg je die techniek geüpload in je hoofd?

Om te beginnen kan je terug gaan naar de basis. Kijk eens in de doos waar je camera uit komt. Daar zit vast nog wel een handleiding in. Meestal nog in de vorm van een boekje en deze is zeker ook digitaal beschikbaar als je hem niet meer kan vinden. Pak je camera en de handleiding eens samen en lees een stuk door. Je camera heeft ongetwijfeld features, waarvan jij niet wist dat die erop zaten. Zo kom je er ook nog eens achter waar toch al die knopjes en verschillende standen voor zijn. Want de mooiste foto’s worden niet in de vol automatische stand gemaakt en P-mode staat niet voor Professional…

Beter leren fotograferen doe je ook door dingen uit te proberen. Ga experimenteren met je camera. Kies eens een andere autofocus stand. Zet hem op diafragma- of sluitertijd voorkeuze, doe gek: maak eens wat foto’s in Manual mode.

Experimenteren is leren

Experimenteren doe je natuurlijk niet tijdens het afzwemmen van je kind of de trouwerij van je broer. Of het moet zijn vierde huwelijk zijn en je er vrij zeker van bent dat er nog wel een paar volgen…

Maar ga eens experimenteren met ongewone omstandigheden: tegenlicht, schemer of snel bewegende onderwerpen. Neem je handleiding ook eens mee, want thuis op de bank denk je het misschien te weten, maar weet je het buiten op straat of in het veld ook nog?

Ook als je (iets verder) gevorderd bent is het geen schande om de handleiding van je camera of je flitser in je fototas te hebben. Maar altijd even handig is het ook niet, de handleiding van de Canon EOS 5D Mk III heeft weliswaar een handzaam formaatje, maar wel is 400 pagina’s dik en meer dan 250 gr. zwaar. En je foto tas puilt al uit en je rug doet al zeer na een dagje fotograferen.

Quickguides en Cheat sheets

Canon USA heeft daar iets op gevonden. Quickguides van 2 pagina’s in PDF vorm, die je kan downloaden, dubbelzijdig uitprinten en vouwen. Ze zijn er over verschillende onderwerpen en zeker die over de flitsers 270 EX II, 320 EX, 430 EX II, 580 EX II en de 600 EX-RT zijn erg handig. Want hoe zet je nou ook alweer zo’n ding in Master- of Slave mode? En hoe stuur je nu ook alweer verschillende groepen flitsers aan.

Canon Quickguides zijn er helaas niet voor alle camera’s en alleen in het Engels, maar kijk voor het hele overzicht eens op Canon USA.

Heb je geen Canon of zoek je nog andere handige info die je in je fototas kan stoppen? Google dan eens op photography cheat sheets.

Han Balk Profiel fotoHan Balk | Fotografie | Windows | Blog | Security | old skool Bragg-watcher | Webdesign | Canon | Getrouwd | WordPress | Lightroom | Fuji | Vader van Iris | Social media | Internet en Meer...

“You don’t take a photograph, you make it.”

Ansel Adams