Lees Nu

Een Blog Bericht

Adobe Certified Expert Lightroom

Met het succesvol afleggen van het 9A0-361 Lightroom 5 examen mag je jezelf Adobe Certified Expert Lightroom of beter gezegd Adobe Certified Expert Photoshop Lightroom noemen. Lees de details over de Adobe certificering en hoe ik mij op het het examen heb voorbereid.

Lightroom 5? Maar Lightroom 6 en Lightroom CC zijn inmiddels uit, hoor ik je zeggen. LR5 dus, want boeken, opleidingen en zeker examens lopen nu eenmaal een beetje achter.

Met het halen van het Adobe Certified Expert Photoshop Lightroom certificaat, ben je natuurlijk niet direct Lightroom goeroe of de Nederlandse equivalent van Piet Van den Eynde. Nee, vergelijk de Lightroom certificatie met een rijbewijs. Je hebt met het behalen van de certificering laten zien dat je alle onderdelen van Lightroom beheerst en weet hoe je e.e.a. moet oplossen.

Multiple Choice Examen

Een Adobe examen maak je bij een Pearson VUE examencentrum, op één de vele locaties verspreid over Nederland en België. Je schrijft je in via de website en kiest zelf een datum en een tijdstip. Vaak kan je al op heel korte termijn terecht. Je hoeft dus niet naar een vaste examendatum toe te werken; je kan je studie dan ook helemaal zelf indelen. Het Lightroom examen maak je daar op een computer, samen met anderen. Afkijken heeft geen zin, want de andere kandidaten maken zeer waarschijnlijk een heel ander examen, bijv.  voor Microsoft- of Cisco certificering.

Het Lightroom examen is compleet in het Engels en je mag geen woordenboek gebruiken. In totaal krijg je 50 meerkeuzevragen, hiervoor krijg je in Nederland en België 100 minuten de tijd en dat is meer dan voldoende. De ene keer moet je het beste antwoord kiezen en soms moet je ook alle goede antwoorden aanvinken.

Je moet 66% scoren om te slagen. Of dat inderdaad  33 correcte antwoorden zijn weet ik niet. Het zou kunnen dat sommige vragen zwaarder tellen dan andere. Je krijgt helaas geen foto’s te bewerken of andere simulaties. Wellicht iets voor Adobe om dit in een toekomstig examen te gaan verwerken. Na afloop zie je op het scherm direct of je wel of niet geslaagd bent.

Beetje handig met Lightroom?

Het is zeer zeker geen eenvoudig examen dat je zo even haalt als je een beetje handig met Lightroom bent. Ik heb sinds Windows 95 inmiddels een flink aantal IT-examen afgelegd en moet zeggen dat dit één van de meest lastige is. Waar je met een Microsoft examen nog wel eens met logisch nadenken of te kiezen voor de Microsoft-way wegkomt, moet je hier echt goed beslagen ten ijs komen en alle features (bijna) blindelings kunnen vinden.

Welke onderwerpen er aan bod komen vind je in de exam guide op de site van Adobe. Met het deelnemen aan het examen ga je akkoord met een geheimhoudingsplicht. Al zou ik nu nog vragen weten, dan mag ik ze dus niet publiceren. Een paar vragen op voorhand weten heeft overigens ook niet veel zin, want Adobe heeft waarschijnlijk zo´n 3 à 400 examen vragen waarvan je er dus 50 krijgt. Mocht je het examen de eerste keer dus niet halen, dan is de kans groot dat je de 2e keer net iets andere vragen krijgt!

Voorbereiding

Zoals ik al aangaf met een beetje Lightroom handigheid is de kans van slagen vrijwel nihil. Het examen is in het Engels en het is dan ook raadzaam om je Lightroom dus ruim van te voren ook in het Engels te zetten. Dat doe je dus via: Bewerk (Windows) / Lightroom (Mac) >Voorkeuren > Taal. Houd er rekening mee dat er ook vragen komen over delen van Lightroom die je waarschijnlijk niet zo vaak of helemaal nog nooit gebruikt hebt: de Map-, Book-, Print- of Web-module. Daar moet je dus ook heel goed de weg weten en alle features kennen!

Ik heb me voorbereid met het e-book Lightroom 5 Unmasked van Piet van den Eynde. De online Lightroom help files en de manual. Daarnaast heb ik zo ongeveer alle filmpjes op Adobe TV en Photofacts Academy (PFA) bekeken. PFA is overigens fantastisch om naast de basis ook de ins en outs van Lightroom te leren, maar voor het examen vond ik het wel weer lastig omdat alles dan weer in het Nederlands is.

Uiteindelijk bleek het allemaal ruim voldoende voor het examen. Nu kan ik me eindelijk op de volgende Lightroom versie storten.

Han Balk Profiel fotoHan Balk | Fotografie | Windows | Blog | Security | old skool Bragg-watcher | Webdesign | Canon | Getrouwd | WordPress | Lightroom | Fuji | Vader van Iris | Social media | Internet en Meer...

“You don’t take a photograph, you make it.”

Ansel Adams