Lees Nu

Een Blog Bericht

Yongnuo YNE3-RX Review

Veel sneller dan ik had verwacht stond PostNL al aan de deur met een pakketje uit China. Mijn setje Yongnuo YNE3-RX ontvangers waren binnen! Tijd voor een korte Yongnuo YNE3-RX review.

Een objectief of een camera zal ik niet aan de andere kant van de wereld bestellen, maar voor deze Yongnuo YNE3-RX heb ik een uitzondering gemaakt en ze op eBay besteld. Yongnuo YNE3-RX Review -7241eBay is eigenlijk een veilingsite, maar er worden door bedrijven ook heel veel (nieuwe) producten aangeboden die je direct kan kopen. Zo ook dus deze ontvangers die zelfs zonder portokosten vanuit China worden verstuurd. Betaling op eBay gaat het makkelijkste en veiligste met Paypal.

Houd er wel rekening mee dat je een flink bedrag aan inklaringskosten, BTW en afhankelijk van de waarde ook nog invoerrechten moet betalen. Een aardige indicatie geeft de site Invoerrechten calculator, waarbij je de US $ prijs eerst moet terug rekenen naar Chinese Yuan.

Reken erop dat de bezorging zo’n 3 weken op zich kan laten wachten, maar in mijn geval was het echter in ruim een week al binnen.

Niet zomaar weer een E-TTL ontvanger

Er zijn inmiddels heel veel verschillende soorten E-TTL triggers en ontvangers en vrijwel allemaal komen ze uit China. Maar de Yongnuo YNE3-RX is wel bijzonder. Hiermee kan je namelijk je “oude” Canon flitsers zoals de Canon 580 EX II en de Canon 430 EX II aansturen met het radiografische Canon RT flits systeem.

Je kan ze dus samen gebruiken met een Canon Speedlite Transmitter ST-E3-RT en ze gelijktijdig aansturen met een Canon 600 EX-RT. Uiteraard werkt het ook met de Yongnuo YN-E3-RT en de nieuwe Yongnuo YN-600EX-RT flitser. De komst van de YNE3-RX ontvangers is dus goed nieuws voor alle Canon fotografen die hun 580’s nog niet hebben weggedaan en toch het nieuwe RT systeem (willen) gebruiken.

De eerste indruk

Yongnuo YNE3-RX Review -7240 De ontvangers worden geleverd in een stevig en compact doosje met de nieuwe Yongnuo kleurstelling: rood-wit. De YNE3-RX wordt geleverd met een spiraalkabeltje om via een jack- of mini-jack plug studioflitsers aan te sturen en een compacte handleiding in het Engels en het Chinees. Batterijen zitten er niet in.

De Yongnuo YNE3-RX moet gevoed worden door 2 AA-penlight batterijen en is voorzien van een solide hotshoe. De stevige metalen bevestiging aan de onderzijde is ook prima. Je kan kiezen of je de YNE3-RX met flitser in een coldshoe adapter op een swivel plaatst of rechtstreeks op een lichtstatief schroeft. De eerste optie geeft je meer vrijheid om je flitser te kantelen. Het batterij dekseltje is zoals bij veel van dit soort ontvangers een kwetsbaar punt en een beetje licht uitgevoerd. Aan de linkerzijde zit naast de aansluiting voor de meegeleverd kabel ook een mini-usb aansluiting om (in de toekomst) de firmware te upgraden. Beide aansluitingen zijn niet afgedicht en dus gevoelig voor vocht. Yongnuo YNE3-RX Review -7277

Eenvoudige configuratie

Voordat je de YNE3-RX kan gebruiken moet je hem eerst configureren zodat hij met je Canon Speedlite Transmitter ST-E3-RT of Yongnuo YN-E3-RT  kan communiceren. Het ingeven van het kanaal, je groep en je ID-code gaat heel snel en eenvoudig en je ontvanger is klaar voor gebruik.

De YNE3-RX ontvangers werken net als alle TTL ontvangers en via de Canon Speedlite Transmitter ST-E3-RT of de Yongnuo YN-E3-RT kan je schakelen tussen E-TTL II en Manual mode. Verder kan je 5 verschillende groepen aansturen en uiteraard kan je zowel in Manual als in E-TTL II mode de sterkte van je flitslicht regelen.

Aan de slag

De ontvangers zijn voorzien van een controle ledje die laat zien of er nog contact met de Canon of Yongnuo transmitter op de camera is. De communicatie tussen de YN-E3-RT en de YNE3-RX is echter niet ‘live’. Dat wil zeggen als de flitser in Manual mode staat en je zet deze op de YN-E3-RT om naar E-TTL, dan laat het display van de 580 EX II  dat niet direct zien. Pas nadat je een opname hebt gemaakt laat het display zien dat hij  in E-TTL-mode staat. Geen probleem en het spaart ongetwijfeld je accu’s.

De YNE3-RX ondersteunt High Speed Sync (HSS) tot 1/8000 in E-TTL en Manual mode en ik heb hem nog niet op een (sync) fout kunnen betrappen. Flitsen op het 2e gordijn kan met de YNE3-RX uitsluitend in Manual -mode.

De YNE3-RX kan ook als afstandsbediening voor je camera worden gebruikt door via de Yongnuo YN-E3-RT een foto te maken. Mijn eerste indruk was dat dit niet heel accuraat werkt. Je moet namelijk de TEST/RELEASE knop op de YNE3-RX lang ingedrukt houden waardoor de timing lastig is.

Yongnuo YNE3-RX Review -7274

Canon 580 EX II, Yongnuo YNE3-RX op +/- 100 meter in E-TTL HSS-Mode. Tv 1/8000, f2.8, 70mm, -1stop.

Volgens de leverancier moet de ontvanger door een Yongnuo YN-E3-RT tot op 100 meter te bereiken zijn en dat zijn ze vast wel. In een test in E-TTL en Manual-mode met HSS, synchroniseert hij met 1/8000 op zo’n kleine 100 meter in open veld nog perfect. Let op: een Canon ST-E3-RT transmitter heeft een veel kleiner bereik en zal niet veel meer dan 30 meter halen.

Conclusie

De Yongnuo YNE3-RX ontvangers maken hun belofte helemaal waar. Met de komst van deze ontvangers kan je het Canon RT systeem voordelig uitbreiden. Fotografen die nog niet met het Canon RT systeem werken kunnen met de aanschaf van een Yongnuo YN-E3-RT zender en een YNE3-RX ontvanger betaalbaar instappen en hun huidige Canon flitser blijven gebruiken. Waar dure PocketWizards problemen hadden met Canon 580 EX II flitsers, synchroniseren de Yongnuo’s probleemloos op grote afstand tot op 1/8000 van een seconde. Kwetsbare punten zijn het klepje van de batterijhouder en de open contacten aan de zijkant. In het laatste geval doet een stukje gaffer-tape wonderen.

De Yongnuo YNE3-RX ontvangers zijn op moment van publicatie nog niet in Nederland verkrijgbaar, maar dat zal binnenkort ongetwijfeld het geval zijn.

Gebruikte hard- en software

  • Canon EOS 5D Mark III
  • Canon EF 24-70/f2.8 L USM
  • Canon 580 EX II
  • Yongnuo YN-E3-RT Transmitter
  • Yongnuo YNE3-RX
  • Adobe Lightroom 5.7
Han Balk Profiel fotoHan Balk | Fotografie | Windows | Blog | Security | old skool Bragg-watcher | Webdesign | Canon | Getrouwd | WordPress | Lightroom | Fuji | Vader van Iris | Social media | Internet en Meer...

“You don’t take a photograph, you make it.”

Ansel Adams