Lees Nu

Een Blog Bericht

Verwijzing spam stoppen met 3 muiskliks

Referrer spam of in het Nederlands verwijzing spam stoppen met 3 muiskliks. Referrer Spam Blocker, de nieuwe gratis online tool van Stijlbreuk laat zien dat het kan.

Verwijzing spam zijn die vreemde links waar bezoekers op je site vanaf komen. Je vindt ze in Google Analytics via Acquisitie, Alle Verkeer, Verwijzingen. Het ziet er leuk uit al die buitenlandse sites die flinke aantallen bezoekers naar jouw Nederlandstalige website doorsturen, maar dream on. Je wordt genept!

Verwijzing spam stoppen screenshot

Spam, Spam, Spam

Referrer spam, referral spam, referring spam, log spam of verwijzing spam. Het is allemaal het zelfde en het zijn helemaal geen echte bezoekers. Vaak bezoeken deze bots je site ook helemaal niet maar triggeren ze wel je Google Analytics code waardoor ze wel in je statistieken terecht komen.

Het doel van deze verwijzing spam is, hoe kan het ook anders, over jouw rug geld verdienen. Door veel links naar hun eigen site(s) te plaatsen, stijgen ze in de zoekresultaten. Meestal worden ze betaald per klik, dus vooral niet op zo’n link klikken wat dat levert ze weer een $ 0,005 of zo op en dat gun je ze niet. Er zijn ook sites bekend die malware verspreiden en dat is natuurlijk nog een betere reden om je nieuwsgierigheid te bedwingen.

Je wilt dus niet dat je website wordt gelinkt met spam-, malware- of porno-sites. Dit kan immers je eigen ranking en reputatie ernstig beïnvloeden.

Niet meer in .htaccess

Helaas is verwijzing spam stoppen niet zo eenvoudig. Het almachtige Google laat je in ieder geval voorlopig in de kou staan. Er bestaan verschillende artikelen die beschrijven hoe je het .htaccess bestand zo kan aanpassen dat deze spammers direct geblokkeerd worden.

Doe geen moeite. Het aanpassen van .htaccess is tricky, tijdrovend en het resultaat is bovendien erg mager.

Wil je referrer spam (ook) op je WordPress site stoppen? Kijk dan eens naar GM Block Bots of configureer het onder Advanced Blocking in Wordfence.

Verwijzing spam stoppen in Google Analytics

Een andere methode is het blokkeren van al deze domeinen in Google Analytics, maar ook dit moet je regelmatig onderhouden omdat er zeer frequent domeinen bijkomen. Daar komt dan nog bij dat het bouwen van Google Analytics filters en segmenten nog best lastig is.

De jongens van Stijlbreuk.nu hebben daar iets op gevonden: Referrer Spam Blocker. Via hun nieuwe Engelstalige website referrerspamblocker.com kan je met een paar muisklikken zonder technische bagage, deze verwijzing spam in Google Analytics tegenhouden.

Zo werkt Referrer Spam Blocker

Stijlbreuk houdt een lijst up-to-date, die je heel eenvoudig in Google Analytics kan importeren. Referrer Spam Blocker is zoals gezegd gratis, doet dus helemaal niets op je website en zegt geen data van je op hun servers te verzamelen.

Op moment van schrijven staan er 108 referrer domeinen in de blacklist. Dat zijn zeer zeker lang niet alle spam domeinen. Ik miste in eerste instantie nog een domein. Die heb ik opgestuurd en ik kreeg een persoonlijk mail met de bevestiging dat deze in de laatste update is meegenomen. Via Twitter kan je overigens van updates op de hoogte worden gehouden.

Updaten gaat ook heel eenvoudig. Aanvullende domeinen worden zo mogelijk aan bestaande filters toegevoegd. Is er geen ruimte (max. 255 karakters per filter) meer, dan komt er een extra filter bij. Gewoon de tool opnieuw runnen als er een update is uitgekomen en het nieuwe URL’s staan er bij.

Na het uitvoeren van Referrer Spam Blocker is de verwijzing spam echter nog niet verdwenen in je Analytics data, maar er komt als het goed is geen nieuwe bij. Om de bestaande verwijzing spam onzichtbaar te maken kan je ook segment filters downloaden. Voor eenvoudig gebruik volstaat het All Sessions Segment. Wil je specifieker? Dat kan er zijn meerdere segmenten te downloaden.

Werkt het ook?

De grote vraag is natuurlijk: Werkt het ook? Ja zeker! De techniek is immers niet uniek, de uiterst gebruikersvriendelijke implementatie wel.

Bij mij staat het nu een kleine week aan. Te kort om een definitieve conclusie te trekken. Normaal gaat er geen dag voorbij of er komt wel verwijzing spam, maar sinds Referrer Spam Blocker is er nog geen nieuwe bijgekomen. Die zal ongetwijfeld komen vanaf een nog niet herkend nieuw domein. Ben benieuwd wat uiteindelijk de update interval zal zijn.

Ik zal het de komende tijd nauwlettend in de gaten houden en dit artikel regelmatig updaten.

Om Referrer Spam Blocker te kunnen gebruiken, moet je er wel op tijd bij zijn. De Referrer Spam Blocker tool mag van Google vooralsnog maar een beperkt aantal van 2000 API calls per 24 uur uitvoeren. Hier door kan Referrer Spam Blocker op slecht 111 websites per dag worden uitgevoerd. De teller reset om 9:00 uur (NL/BE) wees er dus op tijd bij!

Update: 02-09-’15

Inmiddels is er één URL in mijn GA bijgekomen. Deze heb ik geüpload omdat hij nog niet op de blacklist stond.

Update: 22-09-’15

Vanavond maar eens handmatig een update gedraaid. Er waren inmiddels een aantal domeinen bijgekomen. Helaas heb ik er geen mail overgekregen.

Update: 08-10-’15

Een update mail ontvangen en je kan ook via Twitter op de hoogte blijven: @gaspamblocker. Update gaat vlekkeloos.

Update: 11-12-’15

De blacklist groeit flink en bevat inmiddels al 185 domeinen.

Update: 13-01-’16

Google heeft de API-calls voor Referrer Spam Blocker verhoogd naar 5000, waardoor er meer sites per dag kunnen worden afgehandeld.

Er zat ook nog een bug in, waardoor updaten soms niet lukte. Die is er nu uit en zoals je ziet heb ik ook een kleine bijdrage geleverd.

Referrer Spam Blocker Tweet

 

 

 

 

Han Balk Profiel fotoHan Balk | Fotografie | Windows | Blog | Security | old skool Bragg-watcher | Webdesign | Canon | Getrouwd | WordPress | Lightroom | Fuji | Vader van Iris | Social media | Internet en Meer...

“You don’t take a photograph, you make it.”

Ansel Adams