Lees Nu

Een Blog Bericht

Straatfotografie

Onlangs bezocht ik met collega Joop Luimes een lezing van de Italiaanse fotograaf Eolo Perfido. Naast zijn studiowerk voor grote merken als Pepsi Cola, Samsung en Opel is Eolo Perfido als Walking Photographer een actief straatfotograaf. Maar wat is straatfotografie en waarom investeert een internationaal vermaarde fotograaf zoveel tijd in straatfotografie?

Straatfotografie heeft weinig regels

Het is lastig om een definitie van straatfotografie te geven. Straatfotografie is namelijk niet gebonden aan allerlei fotografie regeltjes. Uiteraard moet je je wel aan een aantal wettelijke regelingen houden. Maar in principe mag je iedereen op straat fotograferen zonder vooraf toestemming te vragen. Hierover vind je alles in het rode boekje met de  titel: Straatfotografie – over gedrag en wat er mag uitgegeven door de Fotografen Federatie.

En of je straatfotografie nu in kleur of zwart-wit moet doen, dat bepaal je gewoon zelf. Voor mij is het duidelijk: zwart-wit. Nostalgie, in de voetsporen van Robert Doisneau en Henri Cartier-Bresson een beetje aangezet met contrast en helderheid in Lightroom.

Han Balk Straatfotografie Vaassaqua 2015

Fujifilm X-Pro 1, XF18mm/F2 – 1/250sec. bij f/11, ISO 500

Roderick Eeninkwinkel geeft op straatfotografie.nl eigenlijk wel een goede definitie van straatfotografie:

Straatfotografie is het vastleggen van spontane, alledaagse gebeurtenissen in de openbare ruimte.

Of te wel het fotograferen van mensen op straat zonder dat er vóór de opname contact tussen de fotograaf en het onderwerp is geweest. Dat is ook de uitdaging die Eolo hier in zoekt en die volgens hem straatfotografie tot één van de moeilijkste disciplines in de fotografie maakt. Straatfotografie gaat vooral om oog hebben voor de omgeving, er razend snel op kunnen reageren en met mensen kunnen omgaan. Volgens Eolo Perfido wordt je door straatfotografie een betere fotograaf.

Han Balk Straatfotografie Vaassaqua 2015

Fujifilm X-Pro 1, XF18mm/F2 – 1/250sec. bij f/11, ISO 400

Paparazzo of liever groothoek

Je kan je natuurlijk ergens verdekt opstellen en met een flinke telelens mensen gaan fotograferen, maar dat soort methodes vallen niet echt onder straatfotografie. Je onderwerp mag je aanwezigheid namelijk best opmerken. Sterker nog, persoonlijk vind ik het erg mooi als de personen op de foto niet geposeerd in de lens kijken. Daarom kruipen veel straatfotografen met een groothoeklens dicht op hun onderwerp.

Han Balk Straatfotografie Vaassaqua 2015

Fujifilm X-Pro 1, XF18mm/F2 – 1/250sec. bij f/11, ISO 1600

 

Han Balk Straatfotografie Vaassaqua 2015

Fujifilm X-Pro 1, XF18mm/F2 – 1/250sec. bij f/11, ISO 640

Straatfotografie X-Pro 1

Straatfotografie kan je natuurlijk met elk soort camera doen, maar een flinke spiegelreflex en een lichtsterk objectief met zonnekap werken nogal intimiderend. Zelf kies ik voor mijn Fujifilm X-Pro 1 met een Fujinon XF18mm/F2 R objectief.

Het 18mm objectiefje dat vergelijkbaar is met een 27mm groothoek op een full-frame. Het is niet de beste lens in het Fujifilm programma, maar door zijn geringe gewicht (116 gr.) en omvang zeer geschikt voor straatfotografie. De Fujinon XF18mm/F2 R is overigens vrij eenvoudig als occasion te vinden.

Camera instellingen

Omdat de autofocus van de X-Pro1 met de 18mm/F2 niet echt snel is, kies ik voor handmatige scherpstelling. Beter gezegd ik gebruik zonefocus op F8 of F11 en kies er dus voor helemaal niet scherp te stellen. Een stukje gaffer tape op het objectief voorkomt dat je scherpstelling of je diafragma per ongeluk aangepast wordt.

Met diafragma F11 heeft de Fujinon XF18mm/F2 R volgens je display een scherptediepte van ongeveer 1.25 tot 2.50 meter of als je wil van 1.50 tot 3 meter. In de praktijk blijkt dat overigens nog wel meer te zijn en kan je er dus voor kiezen om naar F8 te gaan.

Straatfotografie X-Pro 1 BlackRapid

Op diafragmavoorkeuze wil ik toch minimaal 1/250ste seconde belichten om zo min mogelijk bewegingsonscherpte te krijgen. Hierdoor kies ik voor de Auto-ISO setting om zo met een variabele ISO waarde te werken.

De camera houd ik in de hand, met een BlackRapid polsband. De BlackRapid is wel wat fors voor de Fujifilm X-Pro 1 en heeft als nadeel dat je het klepje voor de batterij en je SD-kaart niet meer open krijgt als de fasten (bevestigingsschroef) er in zit. DSPTCH heeft een lichtere polsband in haar programma, die gebruik maakt van de normale bevestigingsogen.

Over de drempel

Er zijn heel veel trucs om straatfotografie te doen, zoals net doen of je iets anders fotografeert of op goed geluk fotograferen vanuit de heup. Als je echt door de zoeker wilt fotograferen en (oog)contact wilt maken moet je over een flinke drempel heen. Een evenement zoals de Vaasaqua-boekenmarkt tijdens Hemelvaartsdag is daar een uitgelezen moment voor. Mooi weer, iedereen is vrij, geniet en heeft de tijd. Er is vast wel een evenement bij jou in de buurt waar je de eerste stappen in de straatfotografie kan zetten.

Han Balk Straatfotografie Vaassaqua 2015

Fujifilm X-Pro 1, XF18mm/F2 – 1/250sec. bij f/11, ISO 2000

Tijdens al deze foto’s heb ik geen enkel woord gesproken, enkel een glimlach opgezet nadat de foto gemaakt was.

Sta je op de foto? Hartelijk dan voor je medewerking, als je wil kan je het digitale bestand krijgen. Problemen met deze publicaties? Laat het me weten.

Gebruikte hard- en software

  • Fujifilm X-Pro 1
  • Fujinon XF18mm F/2 R
  • Adobe Lightroom 6
Han Balk Profiel fotoHan Balk | Fotografie | Windows | Blog | Security | old skool Bragg-watcher | Webdesign | Canon | Getrouwd | WordPress | Lightroom | Fuji | Vader van Iris | Social media | Internet en Meer...

 

“You don’t take a photograph, you make it.”

Ansel Adams