Lees Nu

Een Blog Bericht

Photokina 2014

De Photokina is hét evenement voor iedereen die iets met fotografie doet. Om de twee jaar komen leveranciers van uit heel de wereld in Keulen hun nieuwste producten tonen en de Photokina 2014 was in dat opzicht niet anders.

De beurs drijft voor een groot deel op de enorme stands van Canon, Nikon, Sony, Samsung en niet te vergeten Leica, waar naast camera’s en objectieven ook een enorme fototentoonstelling met onder andere iconisch jaren 60 en 70 werk van Jim Marshall te zien is. Stones, Beatles, Jimmy, Janis, Jim, Woodstock, Monterey of te wel foto’s waar het hart van iedere muziekliefhebber sneller van gaat kloppen.

Tentoonstellingen zijn er overigens veel meer, zoals die van National Geographic en de Canon Profifoto winnaars.

Han Balk Photokina 2014-1310

Action cams

Het is duidelijk te zien dat foto en video naar elkaar toe groeien en dat bewegende beelden een steeds belangrijkere plek zijn gaan innemen. 4K is allang niet meer uitsluitend weggelegd voor RED en Blackmagic. Met name de action cam is populair. GoPro heeft nu het grootste deel van de markt in handen,  maar ook Sony en zelfs Polaroid proberen een deel te veroveren. De Polaroid Cube is een groot uitgevallen dobbelsteen met HD video en een groothoeklens die je met bijpassende adapters letterlijk overall op kan zetten. Binnenkort komt er zelfs een LEGO-adapter voor…

Heb je liever een drone? Ook die zijn er volop te zien. Zelf ff een stukje vliegen is er volgens mij niet bij.

Lekker spelen

Veel merken presenteren vlak voor de Photokina hun nieuwste producten. Dat er met strakke deadlines gewerkt wordt is goed te merken aan het feit dat er veel pre-productie objectieven en camera’s getoond worden. Waar je de oudere spullen met je eigen body of geheugenkaartje kan proberen, is dat voor de allernieuwste zaken niet toegestaan.

Veel schokkend camera nieuws is er dit jaar niet. De Samsung NX1 wellicht, maar de Nikon D-750 en de Canon EOS 7D mk II zijn doorontwikkelingen en hebben geen echt baanbrekende nieuwe features. Zo is het eigenlijk ook met objectieven, waarbij de Fujifilm XF 56mm f/1.2 R APD misschien wel het meest innoverend is. Het APD- of apodisatiefilter, zorgt ervoor dat hooglichten in de achtergrondonscherpte zachter weergegeven worden, waardoor een mooier bokeh ontstaat.

Han Balk Photokina 2014 supertele 2

De Photokina is natuurlijk bij uitstek de kans om lekker te spelen met financieel  onverantwoorde hardware, zoals Canon supertele’s op een EOS 1Dx body.

Girls, Girls, Girls!

Fotografie en modellen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dat blijkt des te meer op de Photokina. Waar Canon al haar hostesses heeft uitgerust met een carnavaleske rode pruik, hebben o.a. Fujifilm, Sony en Samsung modellen op hun stands staan en waar ik zeg staan bedoel ik natuurlijk ook zitten en schommelen zoals in de Samsung stand.

Han Balk Photokina 2014 Models

Han Balk Photokina 2014 Canon Hostes

De stands zijn gelukkig wel zo gebouwd dat de opdringerige fotografen niet al te dicht bij kunnen komen.

Han Balk Photokina 2014

in de schaduw

De Photokina wordt pas echt bijzonder als je afwijkt van de gebaande paden en een kijkje neemt bij de standhouders die wat meer in de schaduw opereren. Want zonder schaduw is er ook geen licht.

Han Balk Photokina 2014

Het blijft een genot om de hal met Chinese en Koreaanse leveranciers van flitsers, triggers, tassen en andere accessoires te bekijken. Net als als je denk dat ze alleen maar ontwerpen van de grote merken kopiëren,  kom je bordjes met ‘NO COPY!’ tegen. Als ze iets zelf ontwikkelen, dan willen ze dat weten ook.

En waar zouden we zijn als er geen leveranciers van fotolijstjes meer bestonden, want een foto is pas een foto als ie (mooi) is afgedrukt en ingelijst.

Han Balk Photokina 2014

De volgende Photokina is van 27 september t/m 2 oktober 2016.

Han Balk Profiel fotoHan Balk | Fotografie | Windows | Blog | Security | old skool Bragg-watcher | Webdesign | Canon | Getrouwd | WordPress | Lightroom | Fuji | Vader van Iris | Social media | Internet en Meer...

“You don’t take a photograph, you make it.”

Ansel Adams