Lees Nu

Een Blog Bericht

Nevel verwijderen in Lightroom met Dehaze

Nevel verwijderen in Lightroom doe je met de Dehaze functie. Vanaf Lightroom CC vind je in het Effecten paneel Nevel verwijderen of Dehaze, waarmee je heel eenvoudig nevel of mist in je foto’s kunt verwijderen. Sinds de Lightroom 2015.1 update kan dat met een radiaal filter zelfs lokaal.

Heb je geen Lightroom CC maar een gekochte Lightroom 6 versie dan ontbreekt de Dehaze of Nevel verwijder functie helaas. Piet Van den Eynde laat je echter op Photofacts Academy zien hoe je met zijn zelfgemaakt presets in Lightroom 6 in stapjes van 5 ook globaal nevel kan verwijderen.

Han Balk Turngala Leek 2015 0 Dehaze

Nevel verwijderen / Dehaze 0

Landschapsfoto’s

Bij nevel en mist denk je natuurlijk direct aan buitenfoto’s en met name landschapsfoto’s. Niet zozeer aan foto’s die zijn gemaakt in een sporthal of andere binnenlocatie. Dat deed ik dus ook niet toen ik een paar duizend foto’s door moest en op tijd aan GymPOWER.NL moest leveren.

Toch was ik wel benieuwd wat Dehaze allemaal kan doen met de foto van Roos Hermanides van Duo Musa. De foto is gemaakt met 1/250 sec. F2,8 ISO 800, tijdens het Turngala in Leek. Een heel klein beetje nevel, recht tegen de volgspot in; hierdoor zit de foto vol met lensflare.

Lensflare ontstaat door de reflectie van de verschillende lenzen binnen het objectief. Het uit zich in de cirkelvormige patronen en de strepen die vanuit de lichtbron (de volgspot rechtsonder) ontstaan.

Kwaliteit

Deze foto is gemaakt met één van de beste Canon (zoom) objectieven, de EF 70-200mm f/2.8L IS USM. Wat het resultaat van een (veel) goedkopere telezoom was geweest laat zich raden. Een duur(der) objectief betaalt zich immers pas echt uit onder extreme (licht)omstandigheden en niet met f/11 op ISO 100 als er geen vuiltje aan de lucht is.

Waarschijnlijk had een minder goed objectief niet (nog) meer lensflare opgeleverd, maar zou de kwaliteit van de foto er alleen maar op achteruit gegaan zijn. Maar dat is achteraf en achteraf is het mooi wonen volgens Tom Dumoulin.

Om een idee te krijgen wat Dehaze (of zoals je wilt Nevel verwijderen) met deze foto kan doen, heb ik de door mij nabewerkte foto achtereenvolgens met stapjes van +25 met Dehaze bewerkt.

Han Balk Nevel verwijderen in Lightroom 25 Dehaze

Nevel verwijderen / Dehaze +25

Han Balk Nevel verwijderen in Lightroom 50 Dehaze

Nevel verwijderen / Dehaze +50

 

 

 

 

Han Balk Nevel verwijderen in Lightroom 75 Dehaze

Nevel verwijderen / Dehaze +75

Han Balk Nevel verwijderen in Lightroom 100 Dehaze

Nevel verwijderen / Dehaze +100

 

 

 

 

 

 

 

 

Bont spektakel

In de verschillende foto’s hierboven heb ik bovenop de eerdere nabewerking dus uitsluitend de Dehaze functie gebruikt. Je ziet duidelijk dat met de Dehaze functie de foto van overbelicht naar onderbelicht verschuift. Als je naast het verwijderen van de nevel ook nog een beetje met de Belichtings- en Hooglichtenschuifjes speelt krijg je wel een heel bont spektakel.

Han Balk Nevel verwijderen in Lightroom 100 Dehaze +2 stops

Nevel verwijderen / Dehaze +100, +2 stops Belichting

 

Gelukkig is fotografie geen exacte wetenschap en mag je zelf bepalen wat je mooi of lelijk vindt. De foto waarbij de nevel maximaal verwijderd is en belichting  met 2 stops verhoogd is, heeft weinig meer weg van een digitale foto. Hij gaat meer de kant van een (analoge) lomografie foto op.

 

Eerlijk gezegd vind ik die ook wel mooi, zo niet nog fraaier…

Han Balk Profiel fotoHan Balk | Fotografie | Windows | Blog | Security | old skool Bragg-watcher | Webdesign | Canon | Getrouwd | WordPress | Lightroom | Fuji | Vader van Iris | Social media | Internet en Meer...

 

“You don’t take a photograph, you make it.”

Ansel Adams