Lees Nu

Een Blog Bericht

Metagegevens exporteren in Lightroom

Wil je bij het exporteren naar een JPEG-bestand ook je metagegevens exporteren in Lightroom, dan heb je de keuze of je alle of een deel van de metagegevens mee wilt exporteren. Maar wat zit er eigenlijk aan privacygevoelige informatie in die metagegevens en wat kan je met geëxporteerde metagegevens eigenlijk nog doen?

Metagegevens exporteren in Lightroom deelvenster

Lightroom opties om metagegevens te exporteren.

  • Alleen copyright

Alleen de velden voor de IPTC-copyrightmetagegevens worden opgenomen in de geëxporteerde foto. Deze optie is niet beschikbaar voor DNG-bestanden.

  • Alleen copyright en contactgegevens

Alleen de velden voor de IPTC-contact- en copyrightmetagegevens worden opgenomen in de geëxporteerde foto. Deze optie is niet beschikbaar voor DNG-bestanden.

  • Alles behalve info over camera’s en Camera Raw

Alle metagegevens in de geëxporteerde foto, met uitzondering van EXIF-camerametagegevens zoals belichting, brandpuntsafstand en metagegevens over datum en tijd. Deze optie is niet beschikbaar voor DNG-bestanden.

  • Alles

Alle metagegevens in de geëxporteerde foto. Deze optie is niet beschikbaar voor DNG-bestanden.

  • Locatie-info verwijderen

Verwijdert GPS-metagegevens uit foto’s, ook als Alles behalve info over camera’s en Camera Raw of Alles is gekozen in het pop-upmenu. Deze optie is niet beschikbaar voor DNG-bestanden.

  • Trefwoorden schrijven als Lightroom-hiërarchie

Gebruik het lange, verticale streepje (|) als u boven- en onderliggende verhoudingen wilt aangeven in de velden voor metagegevens (dus bijvoorbeeld “Namen|Maria”).

Een kijkje in de metagegevens

Metagegevens exporteren in LightroomIn één van mijn vorige artikelen Exporteren vanuit Lightroom naar internet heb ik je al laten zien dat je bij een voor internet bestemd JPEG-bestand van 100KB zo’n 5 à 6 KB kan besparen door te kiezen voor de optie Alleen copyright en contactgegevens i.p.v. Alle metagegevens te exporteren. Maar laten we eens kijken wat er allemaal in die metagegevens staat.

Hiervoor heb ik een foto als JPEG-bestand met alle metagegevens geëxporteerd en deze in Adobe Photoshop geopend. Via Bestand, Bestandsinfo of Alt+Shift+Ctrl+I kan je de metagegevens bekijken.

Als je niet over Adobe Photoshop beschikt kan je één van de vele gratis Exif-viewers of -editors downloaden.

Als je door de verschillende tabbladen loopt zal je zien dat er meer in staat dan je wellicht voor mogelijk hebt gehouden. Naast alle detail info over je camera en lens staan dus ook alle aanpassingen die je in Lightroom hebt gedaan in de metagegevens…

Wat kun je doen met deze metagegevens?

Je hebt net gezien dat eigenlijk alle standen van je Lightroom schuifjes gewoon in de metagegevens staan. Als je dit JPEG bestand dus online zet, geef je min of meer je nabewerking uit handen.
Met wat geduld kan dus iemand zonder dat hij over jouw Lightroom preset beschikt, jouw look and feel nabouwen met zijn eigen foto’s.

Voor een amateur fotograaf is dit wellicht niet zo erg, maar als je een professionele fotograaf bent en een eigen stijl hebt ontwikkeld kan ik me voorstellen dat je dat liever niet hebt.

Metagegevens of EXIF-data in een JPEG-bestand kan je ook bewerken. Het is me nog niet gelukt om ook de Lightroom bewerkingsstappen te wijzigen, maar het is ongetwijfeld mogelijk om alle bewerkingsstappen ongedaan te maken en zo het min of meer onbewerkte bestand te voorschijn te toveren.

Waarom zo moeilijk doen!

Waarom zou je moeilijk doen om iemands look and feel stap voor stap proberen na te bootsen, als je dit ook met een paar muisklikken kan doen?

Met Preset Ripper, een Lightroom Plugin kan je met een paar klikken alle Lightroom instellingen vanuit een JPEG-bestand kopiëren naar je eigen foto’s. Het enige wat je daar voor nodig hebt is dus een JPEG-bestand met alle metagegevens die op je computer staat.  Het zou dus zomaar kunnen dat je die van internet hebt gedownload!

Je selecteert de te bewerken foto in Lightroom en wijst via Bestand, Plug-inopties het voorbeeld JPEG bestand op je harde schijf aan en je eigen foto neemt alle instellingen over. Preset Ripper, maakt nog net geen nieuwe preset voor je aan, maar dat is een kleine stap die je zelf kan uitvoeren.

Je eigen WordPress site repareren

Foto’s die je met alle metagegevens online hebt gezet op bijvoorbeeld Flickr kan je niet zomaar even bewerken. Waarschijnlijk zit er niet veel anders op dan ze te vervangen door nieuwe versies met bijvoorbeeld alleen Alleen copyright en contactgegevens.

Heb je zoals zoveel fotografen een eigen WordPress site en staan ook alle metagegevens in de JPEG’s in jouw online portfolio, dan kan je dat eenvoudig aanpassen. Uiteraard doe je dat weer met een plug-in.

Met Enable Media Replace kan je zoals de naam al zegt media bestanden vervangen. Na de installatie van deze plug-in komt er in de WordPress media bibliotheek een optie bij om foto’s te vervangen. Let er wel op dat je dezelfde bestandsnaam kiest, iv.m. bestaande links naar je foto’s. Lees ook eens Exporteren vanuit Lightroom naar internet want waarschijnlijk kan je nog wel wat aan snelheid winnen.

De plug-ins WP Smush en EWWW Image Optimizer bieden je een andere mogelijkheid om je bestanden in WordPress te optimaliseren. Ze verkleinen de omvang van je bestand zodat deze sneller laadt zonder dat je kwaliteit verliest. Daarnaast verwijderen ze ook je metagegevens. Het nadeel van deze tools is echter wel het feit dat ze ook je copyright en contactgegevens uit je metadata verwijderen.

Tot slot

Welke van de vele metagegevens export opties voor jou de beste keus is moet je zelf bepalen. Wil je geen serienummers en bewerkingsinformatie prijsgeven dan zijn Alleen copyright of Alleen copyright en contactgegevens wellicht een goede optie voor je.

Disclaimer

Dit artikel is geenszins bedoeld om fotografen aan te zetten om andermans settings over te nemen. Het namaken van een bestaande foto in ook nog eens het zelfde concept kan een inbreuk op het copyright zijn, met alle gevolgen van dien. Toch kan het soms verhelderend zijn om eens goed naar een bepaalde preset te kijken en proberen te begrijpen wat alle verschillende settings doen. Een preset is echter nooit zaligmakend en meestal het uitgangspunt voor een bewerking, waarbij je later nog (kleine) aanpassingen maakt.

Han Balk Profiel fotoHan Balk | Fotografie | Windows | Blog | Security | old skool Bragg-watcher | Webdesign | Canon | Getrouwd | WordPress | Lightroom | Fuji | Vader van Iris | Social media | Internet en Meer...

“You don’t take a photograph, you make it.”

Ansel Adams