Lees Nu

Een Blog Bericht

Lightroom 6 voor Fujifilm X-Series fotografen

Wat zit er in Lightroom 6 voor Fujifilm X-Series fotografen? Adobe Photoshop Lightroom heeft in een aantal gevallen problemen met de RAW-verwerking van X-Trans (RAF) bestanden van Fujifilm X-Series camera’s  zoals de X-Pro1, X-T1 en de X-E2 en dat is in Lightroom 6 en/of Lightroom CC  helaas niet anders.

Lightroom 6 / CC ondersteunt nu ook de nieuwste camera’s, zoals de Fujifilm X-A2 en de Fujifilm-XQ2 en X-Series fotografen kunnen uiteraard alle nieuwe features van Lightroom 6 en/of Lightroom CC gebruiken. Dat lijkt echter niet genoeg om een grote groep X-Series fotografen over de streep te trekken. Maar wellicht kan de speciale Adobe – Fujifilm aanbieding daar verandering in brengen. Verderop lees je hier alles over.

Ingebouwd lensprofiel

Lightroom 6 voor Fujifilm X-Series LenscorrectiesHet lijkt eerder onwil dan onkunde, maar X-Trans RAW bestanden in Lightroom 6/CC zijn net zo goed of als je wilt, net zo slecht als in Lightroom 5. Toch is Adobe de fotografen van systeemcamera’s (zoals Fujifilm en Sony) een beetje tegemoetgekomen.

Je kan in Lightroom in de module Ontwikkelen bij een foto gemaakt met bijv. een Canon of een Nikon, een camera- en lens profiel aanzetten om vertekening en vignetering automatisch te corrigeren. Gebruik je deze optie niet, dan raad ik je aan om dit aan te zetten. Het komt je foto’s zeker ten goede.

Maar bij een foto uit een Fujifilm X-Series camera gaat dat niet lukken, er is geen passend profiel aan te wijzen. Dat komt omdat Lightroom een ingebouwd profiel uit het RAW bestand gebruikt, maar echt controleren kon je dat nooit. Je kon immers nooit in LR de versie zonder de aanpassing bekijken.

Helemaal controleren kan je het nog steeds niet, maar je kan nu in bij de Lenscorrecties wel zien dat er een ingebouwd lensprofiel gebruikt is. Onderin verschijnt nu de tekst: Ingebouwd lensprofiel toegepast.

Nog niet overtuigd

Als je nu nog niet overtuigd bent kan je door op het bolletje met de letter te klikken ook zien wat het lensprofiel gedaan heeft. Het profiel uitzetten kan nog steeds niet.Lightroom 6 voor Fujifilm X-Series XF35mmF1.4R

Voor een X-Pro1 met een XF18mm/F2R wordt naast de vignetering ook de vertekening gecorrigeerd, terwijl voor een XF35mm/F1.4R of een X56mm/F1.2R alleen het vignet wordt opgehelderd. Vind je het voor deze objectieven nodig om ook de vertekening te corrigeren, dan kan je dat natuurlijk altijd nog handmatig doen.

BUG of niet consequent

Vreemd genoeg laat mijn Lightroom bij een aantal recente foto’s gemaakt met de XF35mm/F1.4R helemaal niet zien dat er een ingebouwd profiel is gebruikt, terwijl hij dat wel met oudere foto’s of andere Fujifilm lenzen doet.

 Adobe aanbieding tot 31 juli 2015

Wil je als Fujifilm fotograaf toch overstappen en een Adobe Creative Cloud abonnement met Lightroom en Photoshop afsluiten? Maak dan tot 31 juli 2015 gebruik van de speciale aanbieding waarbij je het eerste jaar geen € 12,09 maar € 10,27 per maand betaalt.

Adobe Creatie Cloud Promo

Update: 17-06-’15

De nieuwe Lightroom 6.1 en de Lightroom CC 2015.1 update lossen een bug op die de halo’s rond blauwe objecten in X-Trans RAW bestanden veroorzaakte. Verder geeft Adobe aan dat ze in samenwerking met Fujifilm methodes aan het onderzoeken zijn om fijne detaillering en scherpte te kunnen verbeteren. Op de Adobe blog staat de uitgebreide info.

Update: 30-07-’15

Wederom een update: Lightroom CC 2015.1.1 en Lightroom 6.1.1 met nieuwe camera’s, objectieven en bugfixes. Fujifilm wordt slechts één keer genoemd. Er is nu een Fujifilm lensprofiel voor de Lensbaby Velvet 56mm f/1.6. Zie de Adobe Lightroom Journal site.

Update: 05-10-’15

Vandaag zijn Lightroom CC 2015.2 en Lightroom 6.2 uitgekomen. Een major update met nieuwe features, verdwenen(!) settings, bugfixes en uiteraard nieuwe camera’s en lenzen. Wederom niets Fujifilm specifiek, of het moeten de profielen van twee oudere Fujifilm FUJINON 50 en 55mm objectieven zijn. Alle detail vind je weer op het Adobe Lightroom Journal.

Update: 12-10-’15

Lightroom CC 2015.2 / 6.2 heeft zoveel instabiliteit veroorzaakt dat Tom Hogarty, hoofd van het LR ontwikkelteam, zijn excuses heeft aangeboden. Inmiddels zijn Lightroom CC 2015.2.1  en Lightroom 6.2.1 uitgekomen.

Han Balk Profiel fotoHan Balk | Fotografie | Windows | Blog | Security | old skool Bragg-watcher | Webdesign | Canon | Getrouwd | WordPress | Lightroom | Fuji | Vader van Iris | Social media | Internet en Meer...

“You don’t take a photograph, you make it.”

Ansel Adams