Lees Nu

Een Blog Bericht

Gezichtsherkenning in Lightroom

Waarschijnlijk is gezichtsherkenning in Lightroom de meest in het oog springende nieuwe feature in Lightroom 6 en Lightroom CC. Gezichtsherkenning zit al jaren in Google Picasa en nu dus ook in Lightroom. Maar nu kan je dus niet alleen een gezicht herkennen, je kan de naam dus ook als (persoons)trefwoord gebruiken en zo eenvoudiger in je Lightroom catalogus zoeken.

Nieuw of toch niet…

face PropertiesGezichtsherkenning is geen revolutionaire nieuwe uitvinding van Adobe, je kan het bijv. al heel lang in Google Picasa en/of Google+ gebruiken. En waarschijnlijk is het ook helemaal niet nieuw in Lightroom…

Je Lightroom catalogus is een database. Lightroom gebruikt hier geen geheim algoritme voor, maar een SQLite database en die is als zodanig gewoon uit te lezen.

Andere toepassingen waar SQLite wordt gebruikt zijn o.a. Skype, Windows Phones, BlackBerry’s en iPhones.

En in die database stonden al sinds Lightroom 5 een aantal tabellen die bedoeld zijn voor gezichtsherkenning.

Zo is er een tabel Adobe_faceProperties en ook een AgLibraryKeywordFace tabel. De eerste is blijkbaar een overblijfsel van een mislukte poging van Adobe om gezichtsherkenning al in LR5 op te nemen want de tabel wordt bij mij na het activeren van gezichtsherkenning in LR6 nog steeds niet gebruikt.

Keyword Face

De AgLibraryKeywordFace tabel die in LR5 dus nog leeg was, is bij mij inmiddels in LR6 flink gevuld.

Zoals je in de bijgesloten screenshots kan zien beginnen een paar tabel namen met Adobe, terwijl een groot aantal andere beginnen met Ag.

Volgens Jeffrey Friedl een verwijzing naar het scheikundige symbool voor zilver: Ag. Een nostalgische verwijzing naar het ‘ouderwetse’ ontwikkelproces in de donkere kamer.

 

WAARSCHUWING: Als je zelf met een SQLite editor in je Lightroom catalogus wilt kijken, doe dat dan niet in je “echte” catalogus. Maar maak een nieuwe lege catalogus en importeer een paar foto’s. Eén verkeerde actie met een SQL-editor kan je Lightroom catalogus corrupt maken en dan zit er niet veel anders op dan een backup te gaan gebruiken.

Gezichtsherkenning werkt zoals het moet

Waarom Adobe gezichtsherkenning niet eerder in Lightroom heeft uitgebracht zullen we waarschijnlijk nooit weten, maar de gezichtsherkenning in Lightroom 6 werkt zoals mag worden verwacht. Af en toe zelfs te goed. Zo kwam er een gezicht op een affiche dat ergens ver in de achtergrond hing te voorschijn. Ik had dit affiche, laat staan het gezicht, nooit gezien. Lightroom dus wel!

In het begin is het best veel werk, maar langzamerhand wordt Lightroom slimmer en word je als gebruiker steeds handiger waardoor het veel sneller gaat. Houd er rekening mee dat een hele catalogus in één keer proberen te herkennen wel een aantal dagen kan duren. Maar je kunt het proces onderbreken als het te veel resources opvreet. Dat doe je via het nieuwe activiteiten-menu links boven.

Af en toe de mist in

Gezichtsherkinning in Lightroom Starbucks

Starbucks Sirene

Maar zo af en toe gaat Lightroom met gezichtsherkenning ook behoorlijk de mist in. Dat Lightroom de dame in het logo van onze favoriete koffieshop een naam wil geven vind ik niet zo raar. Maar dat er foto’s te voorschijn komen waar geen enkel persoon en/of gezicht op staat te voorschijn komen is wel vreemd.

Gezichtsherkinning in Lightroom Holocaust Monument Berlijn

Holocaust Monument Berlijn

Het mooiste voorbeeld is het feit dat Lightroom de slachtoffers van de holocaust een gezicht wil geven. Een onlangs gemaakt foto tussen de betonblokken van het Holocaust Monument in Berlijn, verschijnt bij de Mensen zonder naam. Op zich hartverwarmend, maar voor mij compleet onduidelijk hoe Lightroom in een paar tegels een gezicht denkt te herkennen. Natuurlijk zijn dit soort foto’s eenvoudig weg te klikken door op het verkeersbord links onder de foto te klikken, maar toch.

Persoonlijke uitdaging

Gezichtsherkinning in Lightroom GelijkendPersoonlijk heb ik ook nog een flinke uitdaging. De gezichtsherkenning van Lightroom vindt voorlopig alle acrogym meisjes met een knotje van jong tot oud het zelfde. Op een overzichtsfoto bij de huldiging van het Gelders Kampioenschap staat Iris niet alleen op het podium, nee ze staat ook nog bijna 100 keer in de zaal…

 

Han Balk Profiel fotoHan Balk | Fotografie | Windows | Blog | Security | old skool Bragg-watcher | Webdesign | Canon | Getrouwd | WordPress | Lightroom | Fuji | Vader van Iris | Social media | Internet en Meer...

“You don’t take a photograph, you make it.”

Ansel Adams