Lees Nu

Een Blog Bericht

Foto’s direct e-mailen vanuit Lightroom

Foto’s direct e-mailen vanuit Lightroom kan je workflow een stuk eenvoudiger maken. Het kan al vanaf versie 4 maar zelfs in de nieuwste LR versie is het nog steeds behelpen.

Een foto e-mailen vanuit LR is heel eenvoudig: via Bestand, Foto e-mailen… of rechts klikken op de geselecteerde foto(‘s) en Foto e-mailen… kiezen. Ctrl-Shift-M (Windows) of Cmd-Shift-M (Mac) is natuurlijk net even sneller.

In het Van veld staat je standaard e-mail programma. Het Naar veld kan je hier beter leeg laten. LR verstuurd namelijk nog helemaal geen foto, het zet alleen een e-mail klaar met als bijlage de geselecteerde foto(‘s). Helaas wil LR hier een eigen adresboek gaan opzetten en kan het geen gebruik maken van je bestaande adresboek, maar doordat je het Naar veld leeg laat kan je dat wel vanuit je e-mail programma.

Voor dat je verder klikt kan je onderaan  nog uit een paar voorinstellingen kiezen of je eigen e-mail voorinstelling selecteren.

Direct naar de mailserver versturen

Foto's direct e-mailen vanuit Lightroom 1Een andere manier is het e-mail programma op je computer over te slaan en de e-mail direct door LR af te laten leveren op de mailserver van je provider.

Dit moet je uiteraard wel eerst configureren door het Van veld open te klikken en Ga naar E-mailaccountmanager… te kiezen.

Kies Toevoegen. Een aantal instellingen, waaronder Gmail en Microsoft Live Hotmail zijn voorgedefinieerd. Heb je een andere provider dan kies je Overige.

Vul je e-mail adres, gebruikersnaam en Foto's direct e-mailen vanuit Lightroom 3wachtwoord in en klik op Valideren. Voor de meeste e-mail providers is de gebruikersnaam overigens gelijk aan het e-mail adres. Als je hierboven voor Overige hebt gekozen moet je zelf je SMTP-server, SMTP-poort en beveiligingsniveau kiezen. Raadpleeg de website van je e-mail provider voor deze gegevens.

Kies niet voor onversleutelde toegang over poort 25. Hiermee wordt immers je gebruikersnaam en je wachtwoord leesbaar verstuurd en zijn ze voor kwaadwillenden eenvoudig te onderscheppen.

Helaas heeft deze methode zelfs twee beperkingen. Ook nu kun je geen gebruik maken van je e-mail adresboek. Daarnaast zegt LR wel dat het een bijlage is, maar in werkelijkheid worden de foto’s in het e-mail bericht zelf geplaatst.

e-mail plug-ins

Gelukkig zijn er betere oplossingen in de vorm van plug-ins. Eén daarvan is de gratis plug-in Export to Email van Philbert Photography. Hiermee kan je net als in LR zelf, de mail direct afleveren op de server van je e-mail provider. Export to Email kan alleen net even iets meer. Zo houdt de plug-in bij welke foto’s zijn verstuurd zodat je hier een selectie of een filter op kan maken.

De andere is LR/Gmail van Photographers toolbox, deze is zoals de naam al aangeeft alleen voor Gmail gebruikers. LR/Gmail houdt ook bij welke foto’s je hebt verstuurd en naar welke ontvangers, maar het grote voordeel is dat je gebruik kan maken van je Gmail Contactpersonen. LR/Gmail is niet gratis maar Donationware, of te wel je krijgt de volledige functionaliteit als je een vrije gift aan de ontwikkelaar hebt gedaan. LR/Gmail is oorspronkelijk voor LR2 gemaakt maar onlangs geupdatet en werkt met LR5.

Beide plug-ins zijn Engelstalig, maar kunnen eenvoudig in een Nederlandstalige LR worden geïnstalleerd. Er zwerven nog meer e-mail plug-ins voor LR op het internet, maar deze zijn verouderd en bieden geen extra mogelijkheden t.o.v. de huidige ingebouwde functionaliteit.

Han Balk Profiel fotoHan Balk | Fotografie | Windows | Blog | Security | old skool Bragg-watcher | Webdesign | Canon | Getrouwd | WordPress | Lightroom | Fuji | Vader van Iris | Social media | Internet en Meer...

Tags: ,

“You don’t take a photograph, you make it.”

Ansel Adams