Lees Nu

Een Blog Bericht

Exporteren vanuit Lightroom naar internet

Foto’s exporteren vanuit Lightroom naar internet lijkt eenvoudig, maar is het niet. Er zijn namelijk nogal wat keuzemogelijkheden. Maar wat is de juiste keuze?

Enerzijds wil je als fotograaf je foto’s zo groot en zo scherp mogelijk op je website tonen, anderzijds willen je bezoekers een snelle website. Daarnaast is snelheid  één van de factoren die een steeds belangrijkere rol spelen in je Google ranking. Je moet dus een compromis vinden met als resultaat een foto die snel te laden is en er toch nog goed uitziet.

Bibliotheek module

Exporteren naar internet doe je uiteraard net als alle exports vanuit de Bibliotheek module. In dit geval sla je de geëxporteerde bestanden eerst op de harde schijf op, om ze later te kunnen uploaden naar de website. Omdat dit artikel specifiek over het exporteren vanuit Lightroom naar internet gaat, licht ik vooral de deelvensters Bestandsinstelling, Afbeeldingsgrootte en Uitvoer verscherpen van het dialoogvenster Exporteren toe.

Lightroom Export dialoogvenster

De Afbeeldingsindeling geeft je hier weinig andere keuze dan JPEG. Lightroom staat immers niet toe om naar PNG-formaat te exporteren, dus hoef je je niet druk te maken over het verschil tussen JPG- en PNG-bestanden.

Algemeen wordt aangenomen dat je op het internet alleen maar sRGB als Kleurruimte moet gebruiken, maar moderne webbrowsers kunnen in veel gevallen ook AdobeRGB of zelfs ProPhoto aan.

Maar als het kleurprofiel niet correct uit de metadata van je foto kan worden gelezen zal de browser terugvallen op sRGB, met het gevolg dat je kleuren er anders uitgaan zien. Om zeker te zijn dat alle bezoekers je foto op dezelfde manier zien blijft sRGB dus een veilige keuze.

Van 0 tot 100…

Aan de rechterkant kun je de kwaliteit instellen tussen 0 en 100. Als je de interface moeten geloven heb je dus 101 stapjes om de Kwaliteit van je foto in te stellen. Dan zal 0 wel niets zijn en 100 helemaal top…

Je hebt echter helemaal geen 101 stapjes maar net als in Adobe Photoshop slechts 13 stappen. Deze stappen lopen van 0-7, 8-15, 16-23, enz. tot 85-92 en 93-100. Kiezen voor 85 geeft dus precies het zelfde resultaat als 92 en 0 is dus net zo goed (of slecht) als 7.

Je kan ook kiezen om met Bestandsgrootte beperken tot, de omvang tot een vaste waarde te beperken. Dit raad ik af omdat de omvang afhankelijk is van wat er op de op de foto staat. Zo zal een foto van een sneeuwlandschap in de zon uiteindelijk veel groter worden dan een low-key portret met een zwarte achtergrond.

Als je dus voor een bulk export Bestandsgrootte beperken tot kiest, krijg je waarschijnlijk geen constante kwaliteit: de ene foto zal korreliger zijn dan de ander.

Handige Lightroom plug-in

Maar welke van deze 13 mogelijkheden levert nu nog een behoorlijke kwaliteit en is toch klein genoeg om snel te laden?  Een handige hulp daarbij is de JPEG Export Quality Tester Lightroom Plug-in van Jeffrey Friedl. Deze Lightroom plug-in is verkrijgbaar als donationware en recent geüpdatet  voor Lightroom 6/CC.

Met de JPEG Export Quality Tester kan je in één keer alle 13 mogelijkheden exporteren en eventueel direct weer in je Lightroom catalogus importeren. Zo kan je zien dat je de omvang flink kan beperken zonder dat je daar echt iets van ziet.

Er is niet echt een stelregel te geven tot hoever je kan gaan, zonder echt aan kwaliteit in te leveren. Dat is grotendeels afhankelijk van je onderwerp, een foto met haarfijne detaillering zal uiteindelijk op een andere waarde uitkomen dan een vergezicht met veel lucht.

Export Quality Tester settings

Na de export krijg je een overzicht van de verschillende stappen en de daarbij behorende omvang te zien. In mijn voorbeeld levert een kwaliteit van 70-76 direct een besparing van meer dan 50% op.

Export Quality Tester Summary

Passend maken

Het heeft geen zin om een foto van 5000 pixels breed naar je website te uploaden als je deze toch maar in een beperkte omvang toont. Zelfs niet als je deze over de volle breedte wilt tonen. Een maximale breedte van 1920 pixels is zo’n beetje de standaard als het om een volledige pagina gaat en in de meeste gevallen kan je zelfs dan nog ruim onder de 200 KB blijven.

Je moet je dus vooraf goed realiseren wat je met de foto wilt doen. Daarnaast is het nuttig om te weten hoe breed de kolom van je webpagina exact is waar de foto in geplaatst wordt. Als je dit weet kan je één of beide zijden van de foto exact op maat maken.

Een foto die naderhand op je site in HTML op maat gemaakt wordt neemt onnodig veel ruimte en bandbreedte in beslag.

Lightroom Export Afbeeldingsgrootte

Nog zo’n mythe: “Als je een foto op internet wilt gebruiken moet je altijd 72 PPI (Pixels Per Inch) kiezen”. Of is dat ook al weer achterhaald? Links de foto op 72 PPI, rechts op 300 PPI. Beide uitvoerbestanden zijn v.w.b. formaat (960 x  640 pixels) en omvang (126 KB) even groot. Oordeel zelf.

 

Lightroom geeft het aantal PPI wel mee in de metadata, maar het maakt dus helemaal niet uit hoeveel PPI je kiest. Al kies je 10.000 PPI, je browser doet niets met deze metadata!

Wel of niet verscherpen

Over verscherpen kunnen fotografen uren, zo niet dagen praten. Verscherpen in Lightroom doe je in het Details paneel van de Ontwikkel module. Verscherp bij voorkeur met een Masker en de Alt/Option-toets ingedrukt zodat je niet de hele foto, maar slechts de randen verscherpt. Je wilt namelijk niet je mooie onscherpe achtergrond verscherpen tot een vreemde pixel structuur.

Onder Uitvoer verscherpen kan je uitsluitend je hele foto verscherpen. De foto hieronder is een deelvergroting, bij de linker foto is geen uitvoer verscherping toegepast, terwijl bij de rechter de uitvoer verscherping op hoog is gezet. De verscherping heeft ervoor gezorgd dat de rechter foto 5 KB groter is. In dit geval wel zo’n kleine 10%.

Verder strippen

Moet iedereen op internet al je metagegevens kunnen zien? Inclusief het serienummer van je camera? Ik denk het niet! Van een 100KB JPEG bestand met daarin alle metagegevens kan je simpel 5- of 6 KB afsnoepen door er voor te kiezen om Alleen copyright en contactgegevens te exporteren.

Update: 11-7-’15

Lees ook mijn artikel over metagegevens exporteren in Lightroom, om te zien wat er in zit en wat iemand met die metadata kan doen.

Een paar KB´s per afbeelding lijkt te verwaarlozen, maar op een flinke website met een paar honderd foto’s levert dit een aanzienlijke verbetering/versnelling op.

Samenvatting

Er valt dus nog al wat winst te halen met het slim exporteren vanuit Lightroom naar internet. JPEG Export Quality Tester kan je daar prima bij helpen. Kleinere, op maat gemaakte bestanden laden veel sneller in de browser van je bezoekers, snellere websites hebben de voorkeur voor Google en het gaat niet of nauwelijks ten koste van je kwaliteit. Daarnaast scheelt het in de doorlooptijd van je back-up en loop je minder snel uit je eventuele datalimiet.

Nadelen? Ik heb ze nog niet kunnen vinden.

Han Balk Profiel fotoHan Balk | Fotografie | Windows | Blog | Security | old skool Bragg-watcher | Webdesign | Canon | Getrouwd | WordPress | Lightroom | Fuji | Vader van Iris | Social media | Internet en Meer...

“You don’t take a photograph, you make it.”

Ansel Adams