Lees Nu

Een Blog Bericht

Eenvoudig upgraden naar WordPress 4.0 met XAMPP

Met een paar goede voorzorgsmaatregelen kun je veilig en eenvoudig upgraden naar WordPress 4.0 “Benny“.  De stap van WordPress 3.9.2 naar 4.0 lijkt groot, maar is het niet. De nieuwe features zijn prima, maar niet wereldschokkend.

Wat is er nieuw in WordPress 4.0?

  • De taal kan je nu bij installatie selecteren
  • Embedded video’s en andere media zijn nu direct zichtbaar in de editor
  • Een verbeterde Media Bibliotheek
  • De menu balk in editor blijft op je scherm bij langere artikelen
  • Meer informatie als je een  nieuwe plug-in wilt installeren
  • Meer mogelijkheden bij Thema aanpassingen

Maar de meeste aanpassingen zitten onder de motorkap, je ziet ze niet als beheerder en een bezoeker van je site merkt er al helemaal niets van.

Toch is het het niet alleen verstandig om voor iedere wijziging op je website een goede backup achter de hand te hebben, maar ook om de wijziging eerst in een testomgeving uit te voeren. Vroeg of laat komt Murphy om de hoek kijken.

Een testomgeving kan je natuurlijk bij je provider draaien, maar veel sneller en eenvoudiger is het om de testomgeving gewoon op je eigen PC thuis te draaien. Met XAMPP installeer je eenvoudig een complete Apache webserver, een MySQL database en PHP op je thuis-PC, ongeacht of je Windows, Linux of OS-X draait.

Draait je website al online, dan hoef je geen WordPress te installeren. we gaan immers zo dadelijk de hele website naar je PC kopiëren.

Als je een compleet nieuwe WordPress site wilt gaan bouwen installeer je de laatste WordPress versie net zoals je dat online zou doen. Let er wel op dat je het WordPress ZIP bestand in de folder xampp\htdocs uitpakt om je site via http://localhost te kunnen benaderen. Wil je meerdere test sites onderhouden dan maak je een folder, bijv. met de naam test1, onder htdocs en wordt je url: http://localhost/test1.

Duplicator of handmatig

Je online WordPress website kan je heel eenvoudig met Duplicator overzetten naar je PC. Duplicator pakt je bestanden en je database in, samen met een installer die je op je PC moet draaien.

Mocht dat niet goed werken, dan zal je het handmatig moeten doen. Klinkt als moeilijk en veel werk, maar dat valt reuze mee.

Allereerst moet je met FTP alle folders en bestanden van je website overzetten naar de htdocs folder onder je XAMPP installatie.

Vervolgens moet je een export van je MySQL database maken. Hoe je dat precies doet is een beetje afhankelijk van je provider, maar in vrijwel alle gevallen zal je hier phpMyAdmin voor gebruiken. Bij sommige providers kan je de export eerst op je site zetten en moet je het ZIP bestand met FTP overhalen. Denk er aan dat je dit bestand na het overhalen van je site verwijderd. Het bevat immers je database gebruikersnaam en wachtwoord.

MySQL importeren

Het ZIP bestand plaats je in een folder op je PC, bijvoorbeeld in een backup folder. Deze gaan we dadelijk importeren, maar allereerst moet je met de phpMyAdmin tool van XAMPP een nieuwe (lege) database aanmaken. Je kan hiervoor het beste dezelfde naamgeving als je online site aanhouden.

Je selecteert je nieuwe database en kiest Importeren. Nu moet je de locatie van het ZIP bestand aangeven en de import starten.

phpMyAdmin importeren

Als de import is gelukt moeten we nog een paar verwijzingen aanpassen. Waar je online site naar http://jouwdomeinnaam.nl verwijst, moet je lokale test site naar http://localhost verwijzen.

Als je zo verstandig was om de standaard database prefix op je site te wijzigen, dan moet je dat ook nu weer doen.  Gebruik dan niet wp_options maar je eigen prefix, zoals <jeprefix>_options, <jeprefix>_posts en <jeprefix>_postmeta.

phpMyAdmin SQL instructies

Selecteer je database, ga naar SQL, plak de eerste regel in phpmyAdmin en start de instructie. Ga vervolgens door met regel 2 en 3.

UPDATE wp_options SET option_value = replace(option_value, 'http://jouwdomeinnaam.nl', 
'http://localhost/') WHERE option_name = 'home' OR option_name = 'siteurl';

 

UPDATE wp_posts SET post_content = replace(post_content, 'http://jouwdomeinnaam.nl',
 'http://localhost');

 

UPDATE wp_postmeta SET meta_value = replace(meta_value,'http://jouwdomeinnaam.nl',
'http://localhost');

wp-config aanpassen

Tenslotte moeten we nog een paar aanpassingen in het bestand wp-config.php maken. Deze vind je in de htdocs folder op je PC. Wp-config bevat naast de database naam ook je database gebruikersnaam en -wachtwoord. XAMPP gebruikt standaard voor je MySQL root zonder wachtwoord.

Op het internet natuurlijk absoluut verboden, maar in een gecontroleerde omgeving als je thuis-PC kan dat best. Tenzij je de test site via je thuis-PC op het internet laat draaien…

Open het wp-config bestand in een tekst editor en pas deze als volgt aan. Let er op dat achter ‘DB_PASSWORD’ 2 enkele quootjes staan en geen dubbele quote.

/** MySQL database username */
define(‘DB_USER’, ‘root’);
/** MySQL database password */
define(‘DB_PASSWORD’, ”);
/** MySQL hostname */
define(‘DB_HOST’, ‘localhost’);

Onder in je wp-config bestand moet je ook nog een aanpassing voor je temp folder maken. Deze kan je naar c:\temp i.p.v. /tmp laten verwijzen.

define(‘WP_TEMP_DIR’, ‘c:\temp’);

Twee waardes in PHP.INI

Als je het bestand opslaat is je lokale website klaar. Maar nu we toch zo lekker bezig zijn gaan we nog een stapje verder. Als je een wat groter WordPress thema wil gaan uploaden of de upgrade naar versie 4 wilt uitvoeren loop je tegen een paar beperkingen van XAMPP aan.

Deze pas je aan door 2 waardes in het php.ini bestand te verhogen, waardoor je grote bestanden dan 2 MB kan uploaden en je langere bewerkingen dan 30 seconden kan uitvoeren. Het php.ini bestand vind je in je XAMPP folder.

upload_max_filesize=10M

max_execution_time=150

Nadat je het bestand hebt opgeslagen, stop en start je Apache en MySQL via het XAMPP Control Panel. De nieuwe configuratie wordt geladen en je kan je test site aanroepen via http://localhost.

XAMPP Control Panel

Als je alles goed hebt uitgevoerd heb je nu een 1 op 1 kopie van de WordPress site zoals die bij je provider draait, met alle data en plug-ins zoals die daar ook draaien. Een enkele plug-in voor bijvoorbeeld Google Analytics of anders online diensten zal helaas niet werken of foutmeldingen geven op je lokale site. Deze moet je dan maar deactiveren.

Nu je alles lokaal in de lucht hebt kan je zonder gevaar upgrades testen, nieuwe plug-ins of thema’s uitproberen en goed voorbereid de stap naar WordPress 4 maken. Daarnaast ben je goed voorbereid als je toch ooit een keer echt een backup op je WordPress site moet terugzetten. Een geruststellende gedachte als je weet wat je dan moet doen, toch?

Hoe je nu upgrade naar 4.0? Nou gewoon even klikken bij Updates op je WordPress dashboard.

Tot slot nog 1 tip. Je hebt nu 2 identieke omgevingen. Geef je WordPress dashboard op je thuis-PC een andere kleur via: Gebruikers, Je profiel, Beheer kleurenschema. Stel dat je je vergist…

Han Balk Profiel fotoHan Balk | Fotografie | Windows | Blog | Security | old skool Bragg-watcher | Webdesign | Canon | Getrouwd | WordPress | Lightroom | Fuji | Vader van Iris | Social media | Internet en Meer...

“You don’t take a photograph, you make it.”

Ansel Adams