Lees Nu

Een Blog Bericht

Back Button Focus

Scherpstellen met een autofocus camera doe je normaal gesproken door de ontspanknop half in te drukken. De ontspanknop heeft dus een dubbele functie. Je kan de scherpstelfunctie echter ook loskoppelen en aan een andere knop hangen: back button focus.

Ik heb bijna 25 jaar met een Canon EOS op de traditionele manier scherpgesteld, maar ik ben nu om!

Han Balk Back Button Focus Canon EOS 5D Mark III

Bij Canon EOS camera’s zit er voor back button focus, achterop aan de rechterkant, een AF-ON knop. Maar deze AF-ON knop heeft nog geen functie. Je kan ook de knop ernaast, met het sterretje als back button focus knop gebruiken. Moderne Canon EOS camera’s staan zelfs toe dat je beide knoppen als back button focus kunt gebruiken.

Je hoeft ze dan niet tegelijk in te drukken, maar als je er er een keer naast zit kan je toch scherpstellen. Ik weet niet precies vanaf welke camera’s dit met beide knoppen kan maar de Canon EOS 5D Mark II kan dit helaas niet.

Het gebruik van back button focus vergt enige oefening en gevoelsmatig zit de AF-ON knop net iets te ver weg als je niet al te grote handen hebt. Dat kan je dus oplossen deze functie aan de knop met het sterretje toe te wijzen en de AF/AE lock functie dan weer aan de AF-ON knop toe te wijzen. Als dit verwarrend werkt, kan je er natuurlijk altijd nog een stukje gaffertape overheen plakken.

Het voordeel van back button focus

Als je back button focus gebruikt kan je je camera altijd in AI-Servo (AF-C bij Nikon) laten staan en hoef je nooit meer te switchen naar One Shot en terug. Je kan immers eenvoudig scherpstellen op statische en bewegende onderwerpen. Dat is heel handig bij sport- en natuurfotografie of andere onderwerpen die stil staan en plotseling in beweging komen.

Bij een statisch onderwerp hoef je nu maar één keer scherp te stellen en hoef je niet bang te zijn dat de ontspanknop je focus nog even aanpast.

Canon EOS camera’s beschikken ook over een AI-Focus instelling om scherp te stellen op statische onderwerpen en deze in focus te houden als deze gaan bewegen. Het kan aan mij liggen maar AI-Focus levert mij te veel onscherpe foto’s op. Ik gebruik het al heel lang niet meer.

Back button focus in de praktijk

Na wat oefenen heb ik back button focus ook in de studio gebruikt. Als je met een redelijke scherptediepte (F8 of meer) werkt heeft het ook daar zijn voordeel. Je stelt één keer scherp en ook nu kan je je helemaal op de compositie richten zonder dat je de ontspanknop je focus gaat aanpassen.

Ik heb lang getwijfeld of ik er klaar voor was, maar uiteindelijk heb ik tijdens de uitvoering van Introdans SOMETHING OLD SOMETHING NEW met back button focus gewerkt. Mijn grootste angst was het feit dat ik daar met twee camera’s werk en dan in het donker mis zou grijpen. Maar het heeft goed uitgepakt en het werkt veel fijner. Back Button Focus geeft je veel meer controle over je scherpstelling.

Nadelen

Natuurlijk zit er ook wel een nadeel aan back button focus. In AI-Servo lichten de autofocus punten immers niet op en moet je volledig op de techniek vertrouwen. Verder kan niet iedereen meer met je camera overweg. Of is dat nu een voordeel?

Back Button focus op instellen op de EOS 5D Mark III

Het instellen van back button focus op de Canon EOS 5D Mark III doe je als volgt:

  • In menu C.Fn2:/Disp./Operation
  • In het tweede submenu kies je Aangepaste bediening.

Han Balk Back Button Focus Canon EOS 5D Mark III Menu

  • Kies de AF-ON knop en selecteer AF.

Han Balk Back Button Focus Canon EOS 5D Mark III Menu

 

Han Balk Back Button Focus Canon EOS 5D Mark III Menu

  • Kies de ontspanknop en selecteer op dezelfde manier het tekentje met de matrixmeting.

Han Balk Back Button Focus Canon EOS 5D Mark III Menu

Wil je de back button focus optie liever (of ook) met de knop met het sterretje gebruiken. Voer dan bovenstaande actie (opnieuw) uit met de ster-knop.

Bij andere Canon EOS modellen zit de menu structuur voor de Aangepaste Bediening net even iets anders in elkaar.

Canon EOS-1D X C. -> Fn menus 5
Canon EOS 5D Mark II -> C.Fn IV
Canon EOS 6D -> C.Fn III-5
Canon EOS 7D -> C.Fn IV
Canon EOS 7D Mark II -> C.Fn3

Raadpleeg in dat geval je handleiding. Online handleidingen van alle gangbare EOS modellen kan je vinden bij Canon Nederland.

Update: 12-10-’15

Ik heb naast de dagelijkse ‘dingen’ nu 3 grote voorstellingen met back button focus gefotografeerd en het resultaat is duidelijk. Tijdens bovengenoemde voorstelling, maar ook tijdens SAPPERDEFLAP en Dance2Show heb ik nauwelijks missers gehad. Op een paar duizend opnames zijn er maar een handjevol onscherp omdat ik te vroeg of te laat van de AF-ON knop ging.

Kortom: het scoringspercentage bij met name bewegende onderwerpen ligt beduidend hoger!

Fujifilm X-Pro1

Ik gebruik inmiddels ook mijn Fujifilm X-Pro1 met back button focus. Hiervoor gebruik je de AE-L/AF-L knop. Het grote nadeel hiervan is dat je een eventuele thumbrest niet meer kan gebruiken omdat je duim nu de focus regelt met de AE-L/AF-L knop.

Back Button Focus Fujifilm X-Pro1 AE-L AF-L

Back button focus stel je op de Fujifilm X-Pro1 in het menu 4, OPNAMESTANDEN.

Back Button Focus Fujifilm X-Pro1 Menu

  • MODUS AE/AF-VERG. Hier kan je kiezen uit twee opties:

Back Button Focus Fujifilm X-Pro1 Menu

AE/AF-VERG B INDR, of te wel de scherpstelling blijf vergrendeld zolang je de AE-L/AF-L knop ingedrukt houdt.

AE/AF-VERG AAN/UIT, ook nu blijft de scherpstelling vergrendeld zolang je de AE-L/AF-L knop ingedrukt houdt en deze blijft vergrendeld tot dat je de knop weer een keer indrukt.

  • Knop AE/AF-VERGR. > ENKEL AF-VERG.

Back Button Focus Fujifilm X-Pro1 Menu

 

Back Button Focus Fujifilm X-Pro1 Menu

  • De Selectieknop Scherpstelstand zet je op M (Manual) of te wel handmatige scherpstelling.

Back Button Focus Fujifilm X-Pro1 Manual Focus

Je kan nu dus zowel handmatig scherpstellen via de ring van het objectief of de autofocus via de AE-L/AF-L knop gebruiken. Ik hoef dus niet ‘alle’ menu’s door om mijn setting voor straatfotografie te kunnen gebruiken.

Wil je toch weer (even) scherpstellen met de ontspanknop, dan zet je de scherpstelstand weer op S of op C. Meer informatie vind je in de Fujifilm X-Pro1 handleiding.

Han Balk Profiel fotoHan Balk | Fotografie | Windows | Blog | Security | old skool Bragg-watcher | Webdesign | Canon | Getrouwd | WordPress | Lightroom | Fuji | Vader van Iris | Social media | Internet en Meer...

 

 

 

“You don’t take a photograph, you make it.”

Ansel Adams